Ce este un sistem fotovoltaic on-grid si ce avantaje are
Un sistem fotovoltaic conectat la rețeaua electrică este un sistem format din panouri fotovoltaice care sunt conectate la rețeaua electrică națională. Energiea solară produsă în exces de panourile fotovoltaice și neconsumată de utilizator este livrată în rețeaua națională, în timp ce în perioadele în care panourile nu produc suficientă energie, aceasta este consumată din rețeaua națională. Instalarea unui set de panouri fotovoltaice conectate la rețeaua electrică îți oferă posibilitatea de a deveni un producător și de a vinde energia electrică pe care nu o consumi.
Deoarece un sistem de panouri fotovoltaice conectat la rețeaua electrică permite alimentarea consumatorilor din rețeaua publică, acesta nu necesită montarea unor acumulatoare solare care au un preț ridicat. Prin urmare, instalarea unui set fotovoltaic conectat la rețeaua electrică reprezintă cea mai ieftină soluție de producere a energiei electrice din radiația solară.
Pentru a realiza un sistem fotovoltaic conectat la rețeaua electrică, ai nevoie de următoarele elemente: panouri fotovoltaice,
sisteme de prindere a panourilor,
invertor solar conectat la rețeaua electrică,
smart meter,
cabluri solare și conectori,
contor bidirecțional care măsoară atât cantitatea de energie electrică furnizată în rețea, cât și cantitatea consumată din rețea. Poți afla mai multe despre structura sistemului fotovoltaic din articolul “Ce conține un sistem fotovoltaic” sau poți descoperi câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă.
Funcționarea unui sistem de panouri fotovoltaice conectat la rețeaua electrică ongrid

Energie solara captata de panourile fotovoltaice este transformată in energie electrica sub forma de curent continuu (DC), care este apoi transmis prin cabluri solare catre invertor, unde este transformat in curent alternativ (AC).
Acesta poate fi utilizat de echipamentele electrice din casa sau firma. Daca energia electrica produsa de panouri nu este consumata, aceasta este transmisa de invertor catre reteaua nationala, unde poate fi folosita de alti consumatori.
Daca alegi un kit fotovoltaic on grid, legatura cu reteaua nationala se realizeaza prin intermediul unui contor bidirectional, care masoara atat energia consumata din retea, cat si energia livrata catre retea. Aceasta poate ajuta la reducerea facturilor de electricitate, platind doar diferenta dintre energia consumata si cea livrata in retea, sau chiar vinzand surplusul de energie.
Kiturile de panouri fotovoltaice on grid au mai multe avantaje, cum ar fi: sunt usor de proiectat si instalat, au o investitie initiala redusa comparativ cu alte sisteme, permit realizarea unor economii importante la facturile de electricitate, poti deveni prosumator si poti vinde surplusul de energie electrica produs, sunt eligible pentru finantare prin programul Casa Verde si Electric Up, si nu necesita un spatiu special pentru depozitarea acumulatorilor.
Cu toate acestea, dezavantajul principal al unui sistem fotovoltaic on grid este faptul ca atunci cand furnizarea energiei electrice din reteaua publica este intrerupta, se intrerupe si injectarea energiei electrice in retea. Invertorul trebuie sa intrerupa automat furnizarea energiei elecrice in retea atunci cand curentul este intrerupt, ceea ce inseamna ca nu poti furniza energie in timpul unei pene de curent si nu poti stoca energie pentru o utilizare ulterioara.
Ce este un sistem fotovoltaic off-grid si ce avantaje are
Un sistem fotovoltaic off grid este mai complex decât un sistem on grid și include următoarele echipamente:
panouri solare fotovoltaice
sisteme de montare a panourilor
controler
grup de baterii solare
invertor off grid
contor inteligent
cabluri solare și conectori.

Există două tipuri principale de controlere sau regulatoare de încărcare: PWM și MPPT. Diferența constă în modul de încărcare. Controlerul PWM utilizează modularea impulsului, în timp ce controlerul MPPT urmărește punctul de putere maximă și permite un randament de energie cu până la 30% mai mare decât controlerul PWM.
Curentul continuu stocat în baterii este transformat de invertorul solar în curent alternativ, care poate fi utilizat de echipamentele electrice.
Sistemul fotovoltaic off-grid poate fi completat cu un generator de curent care să asigure energie electrică chiar și în perioadele de iarnă, când numărul zilelor consecutive fără soare este mai mare.
Avantajele unui sistem de panouri solare off-grid
Sistemele fotovoltaice off-grid sunt foarte utile în zonele izolate unde nu există rețea de furnizare a energiei electrice sau în zonele rurale în care se întrerupe frecvent furnizarea energiei electrice și au următoarele avantaje:
- sunt eligibile pentru finanțare prin programul Casa Verde și Electric Up
- asigură independența totală față de rețeaua națională
- elimină complet facturile de electricitate
- pot asigura mobilitate pentru alimentarea unei rulote
Datorită avantajelor specifice, sistemele fotovoltaice off-grid sunt ideale pentru o serie largă de aplicații, cum ar fi:
- alimentarea cu energie electrică a zonelor rurale sau izolate
- furn
Ce este un sistem fotovoltaic Hybrid si ce avantaje are
Un sistem fotovoltaic hibrid este mai complicat decat un sistem conectat la retea si include urmatoarele componente:
panouri solare fotovoltaice
dispozitive de prindere a panourilor fotovoltaice
controler
grup de baterii solare, care necesita mai putine baterii decat un sistem neconectat la retea
invertor hibrid
contor inteligent
cabluri solare si conectori.
Mai multe informatii despre structura unui sistem fotovoltaic se gasesc in articolul “Ce contine un sistem fotovoltaic” sau in articolul “Cate panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casa?”.
Cum functioneaza un sistem fotovoltaic hibrid

Un sistem fotovoltaic combinat utilizează un invertor hibrid care convertește curentul continuu produs de panourile solare în curent alternativ, utilizat pentru a alimenta echipamentele electrice din casă. Energia electrică produsă și neconsumată de utilizator este stocată în bateriile solare, iar surplusul este injectat în rețeaua publică.
Avantajele unui sistem fotovoltaic combinat
Principalul avantaj al sistemelor fotovoltaice combinat este acela că aveți energie electrică disponibilă oricând, independent de rețeaua publică sau de numărul de ore însorite. Bateriile solare vă permit să stocați excedentul de energie produs de panourile solare, pentru a fi utilizat ulterior.
Pe lângă independența totală, sistemele combinat se bucură de următoarele avantaje:
permite realizarea unor economii semnificative la facturile de electricitate
puteți deveni producător și puteți vinde surplusul de energie electrică produs, obținând o sursă pasivă de venit
stochează energia electrică în baterii pentru a fi utilizată atunci când este necesară
sunt eligibile pentru finanțare prin programul Casa Verde și Electric Up
nu necesită un spațiu special pentru depozitarea acumulatorilor
Dezavantajele unui sistem fotovoltaic combinat
Principalul dezavantaj al unui sistem fotovoltaic combinat este investiția necesară mai mare, cauzată de complexitatea mai mare a sistemului. Astfel, un kit fotovoltaic combinat trebuie să includă, pe lângă panourile fotovoltaice, sistemul de fixare, invertor hibrid sau smart meter și un grup de baterii solare și un controller.